2021 Představujeme program – Velký sportovní den

Tento program vesele pojatého sportovního klání mezi dětmí všech pohlaví a věku patří k našim historicky nejstarším projektům. První sVelký sportovní den proběhl již v roce 2006 v Praze 5, kde se na sportovištích RC Tatra Smíchov, sousedním fotbalovém oddíle SK Čechie Smíchov, v plaveckém bazénu V Podolí a na Praze 6 na Dukle, sešlo více jak 1.500 malých sportovců, kteří sváděli sportovní souboje v atletických, plaveckých disciplínách, ale také v e fotbale či bezkontaktním ragby.

VSD jak jej zkráceně nazýváme se zabývá propagací pohybových a sportovních aktivit mezi dětmi, mládeží a dospělou generací, kde prezentuje sport jako prevenci kriminality a patologických jevů a nejvhodnější možnost trávení volného času. 

Tento program je vlajkovou lodí projektu sport bez předsudků, který vychází z francouzského programu prevence kriminality. Samotný program a jeho zakladatelé, bývalí ragbyoví reprezentanti Karel Ševčík a Roman Rygl, urazili od první sportovní akce SBP, která proběhla v moravském Vyškově v roce 2002, dlouhý kus cesty. 

Samotný projekt Sport bez předsudků se dostal do dnešní fáze, kdy je rozdělen do několika spolupracujících programů, které jsou zaměřeny na konkrétní věkovou či sociální skupinu nebo na konkrétní sportovní disciplíny.

Hlavní město Praha, je pravidelně partnerem tohoto programu. V jiných částech České republiky si z ní mohou vzít příklad.

Velký sportovní den – Praha 2021

Program je určen školním dětem a mládeži. Díky sportovně laděným dnům, které jsou převážně v na konci školního roku, tedy v červnu si účastníci našich podzimních a jarních akcí jiných programů (Najdi svůj sport, Škola + Ragby + Zábava, Ragbyová akademie Yvese Perrota)  mají možnost zasoutěžit ve vypsaných pohybových aktivitách a sportech. Mezi úplně nejoblíbenější patří naše forma malého bezkontaktního ragby, které se pravidelně účastní nejvíce dětí. Naši účastníci si však během sportovního dne zahrají fotbal, pořádně si zaběhají, případně si zahrají i třeba basketbal. 

V dobách před „covidem“ byla standardní účast okolo 300 dětí na každém našem Velkém sportovním dni! Rok 2020, však pozměnil pravidla na která jsme byli nuceni zareagovat a tedy jsme raději uspořádali více takových dní na kterých se mohly účastnit pouze děti jednotlivých škol. 

Nás na tom však baví, že dokážeme naplnit všech 16 sportovních MINI Arén, kde se soutěží, běhá, střílejí góly, pokládají pětky a nadšení ze všech jenom stříká….To je prostě skvělý pocit za který stojí za to!